Δεν υπάρχει προπόνηση, μόνο απόλαυση

Σύντομα θα ξαναβρεθούμε στα βουνά, αλλά δεν έχουμε χαθεί καθόλου
22/11/2023

Δεν υπάρχει προπόνηση, μόνο απόλαυση

Συνέντευξη Χρήστου Δ. Κατσάνου στο irunmag.gr  στον Σάββα Σπανούδη ([email protected])

 

Επικοινωνήσαμε ένα απόγευμα του Οκτώβρη με τον Χρήστο Κατσάνο, τον έναν εκ των δύο “κηδεμόνων” της Rout family, με σκοπό να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις για τον αγώνα των 100 μιλίων που θα διεξαχθεί στο βουνό Χαϊντού στη Ροδόπη στις 14-16 Οκτωβρίου 2022, αλλά έκανε προπόνηση. Είπε όμως ότι θα μας καλέσει πίσω και το έκανε!

iRun: Γεια σου Χρήστο. Πώς πήγε η προπόνηση;

Χρήστος Κατσάνος«Δεν υπάρχει προπόνηση, μόνο απόλαυση».

 

iRun: Νομίζω δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο από εσένα, μόλις πήρα την καυτή δήλωση που περίμενα.

Χ.Κ.: «Να ‘σαι καλά φίλε μου. Ελπίζω να τα πούμε σύντομα!».

iRun: Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σε ρωτήσω κάποια πραγματάκια. Πρώτα, τα βασικά για τον αγώνα.

Χ.Κ.: «Είναι ο τρίτος παλαιότερος αγώνας 100 μιλίων στην Ευρώπη. Ο πρώτος είναι ο UTMB (2003) και ο δεύτερος ένας στα Πυρηναία.

Εχει μια μοναδικότητα παγκόσμια. Ξεκινάει από ψηλά και τερματίζει ψηλά. Στους υπόλοιπους συνήθως ξεκινάει από ένα χωριό, φτάνει στην κορυφή, για να ξανακατέβει. Εδώ ολοκληρώνεις με έναν μαραθώνιο ανάβασης. Εχει περίπου 9000μ. υψομετρική».

 

iRun: Γίνεται μόνο ένας αγώνας;

X.K.: «Πριν από πολλά χρόνια είχαμε σκοπό να κάνουμε ένα πανόραμα αγώνων. Δεν γίνεται. Το σπάσαμε και κάναμε τρεις αγώνες. Τον Απρίλιο 50 μίλια, το καλοκαίρι 24 χλμ. και τον Οκτώβριο 100 μίλια. Εναν και μόνο αγώνα κάθε φορά, για να μπορούν όλοι οι εθελοντές να είναι διαθέσιμοι».

 

iRun: Πόσοι θα είναι όλοι οι συμμετέχοντες στο Rout Classic 100 Miles φέτος;

X.K.: «122. Οι 16 είναι υποψήφιοι πεντάστεροι. Εχουν τερματίσει δηλαδή τον αγώνα 4 φορές, και πάνε για τον πέμπτο. Υπάρχουν και άλλοι, που θα συμμετάσχουν για 6η φορά, για 8η, για 11η. Δεχόμαστε μέχρι 150 συμμετοχές. Εχουμε επίσης και 39 ρούκις. Θα κάνουν τον αγώνα για πρώτη φορά».

 

 

iRun: Ποια είναι η αναλογία Ελλήνων – ξένων;

Χ.Κ.: «Εχουμε 8άστερο Ρώσο. Εχουμε φανατικούς με τον αγώνα, που έρχονται από έξω: Αμερική, Ολλανδία, Φινλανδία, Τσεχία. Είναι στα πλαίσια του αμερικανικού Ultra. Πριν από τον ιό, η αναλογία ήταν μοιρασμένη. Τώρα, οι περισσότεροι είναι Ελληνες».

 

iRun: Πώς αισθάνεσαι που πλησιάζει;

Χ.Κ.: «Δεν είμαστε διοργανωτές. Είμαστε κηδεμόνες. Εθελοντές όλη τη χρονιά. Φροντίζουμε τα μονοπάτια, να είναι έτοιμα. Ο αγώνας αυτός έχει πολύ μεγάλο βάθος. Δεν έχει μεγάλο μάκρος, δεν είναι δηλαδή διαφημισμένος, δεν είναι γκλάμουρ, όμως οι αθλητές που έρχονται είναι dedicated. Εχουν τρέξει Σπάρταθλον, έχουν κάνει μεγάλους αγώνες, αλλά είναι χαμηλών τόνων. Και αυτοί και εμείς».

 

Ο νικητής του 2020 δέχεται τα συγχαρητήρια τoυ νικητή του 2019. Φώτης Ζησιμόπουλος και Παναγιώτης Παναρίτης σε μια όμορφη στιγμή!

iRun: Ποιοι έχουν περάσει από το 100 miles;

Χ.Κ.: «Εδώ ξεκίνησε ο Φώτης Ζησιμόπουλος. Ο οποίος έχει και το ρεκόρ διαδρομής από το 2020, με 20:46:20 ώρες. Το 2019 συμμετείχε ο Παναγιώτης Παναρίτης, πλέον 6άστερος. Φέτος επιστρέφει έπειτα από 6 χρόνια η Τζο Μαντά, 2η στις γυναίκες πριν από τρεις μήνες στο Badwater 135 (217 χλμ.), γνωστό και ως «The World’s Toughest Foot Race».

 

iRun: Ευχαριστούμε Χρήστο, καλή επιτυχία στον αγώνα.

Χ.Κ.: «Ευχαριστώ και εγώ, σας περιμένω σύντομα στη Ροδόπη».

 

Advendure Life
Advendure Life
Sharing moments, stories, philosophy and the lessons learned the last 30 years within the "Advendure Zone" of Christos D. Katsanos @myultralife